Kötü meslek yoktur, kötü seçim vardır.
Sevgili dostlar,
Okullarımızda sağlıklı işleyen bir rehberlik sistemi olamadığı hepimizin malumu. Kaldı ki bir çoğun da rehber bile yok ya, neyse. Bu durumda, vazife öğrenci velileri olan bizlere yani anne babalara düşüyor. Özellikle orta okul çağında tedris eden çocukları olan kardeşlerim hassaten bu satırları dikkatle okusunlar. Büyük bir bölümünüz eminim şöyle düşünür, benim çocuğum çok zeki hocam illa Fen lisesi, olmadı mutlaka Anadolu lisesine gitmelidir. Neden? Belki çocuğunuz iyi bir grafik sanatçısı olacak o yönde istidadı var, belki iyi bir tornacı olacak aklı ona yetiyor. Yüz kilo tartacak taksiye, on ton tır yükü yüklemek reva mıdır kardeşler? Sorarım size, bir düşünün bakalım evladınıza yaptığınız bu zülüm reva mı?
Sık yapılan bir diğer hata, anne ya da baba, çoğunlukla çocukları üzerinden kendi hayallerini gerçekleştirmek ister. Puanı yetmediği için diyelim ki kendisi işletme okumuştur, ister ki oğlu tıp okusun, doktor olsun. Anne hasbel kader taşrada bir şehirde kaldırım mühendisliği okumuştur, ister ki kızı daha iyi bir okulda bilgisayar mühendisliği okusun. E tabi bir de konu komşuya, cemiyet içinde bizim çocukta falanca okulda okuyor deyu hava atsın ister. Şaka değil, şarküteride, bana falanca peynirden ver amcası, bizim kız gıda mühendisliğinde okuyor o söyledi bilir bu işleri diyen teyze gördüm.
Ha bir de kaybolan meslekler ve yeni doğan meslekler var tabii. Misal matbaacılık, hattatların ahını alan matbaacılar yüz yıl sonra, teker teker dükkânı kapatıyor. Gazeteler can çekişiyor, kitaplar dergiler, çoktan dijital versiyona geçti. Bağırıp çağırmanın devlet bize sahip çıksın, medya sesimizi duyursun deyu dellenmenin, direnmenin alemi yok, bazı meslekler doğar yaşar ölür, yerine yenileri gelir. Bazı mesleklerde form değiştirir. Misal reklamcılık, çizgi altı basılı yayınlarda neredeyse ömrünü tamamladı, açık havadan, dijital alana bin türlü yeni versiyonu mevcut.
Bu sıralar gençlerin gözdesi, roket fırlatmak, dron uçurmak. Aynı mahalleye bin tane cep telefonu bayii açmakta üstümüze yok arkadaş! Eline tuz alan nerde hıyar deyu seğirtip koşuyor. Toygar abi bi sakin! Memleketi uçuracaksınız yahu.
Geçenlerde sosyal medyada atanamayan öğretmeler deyu bi etiket gördüm! Ula bu nedir deyu peşine düşünce anladım ki bilmem şu kadar mezun öğretmen boşta gezene kalfalık eder imiş. Yahu ihtiyaç fazlası bunca okul açana mı döneyim, bu kadar öğretmen fazlası var iken o okula gidenin aklına mı yanayım bilemedim!
Hülasa çağın ruhuna uygun meslekler nelerdir, erbabı bilir. O mesleklerden çok, o meslekleri seçecek, dahası o meslekleri icad edecek olan zihnin inşaası mühim. Alet işler el övünür denmiştir lakin aleti yapanında bir el olduğunu unutmayalım kardeş. El’e hükmeden ise malum akıldır. Akla istikamet veren ise vahydir. Bilgini kaynağı sahih olunca üretilen bilgide teknolojide istikamete uygun olacaktır bi iznillah.
Velhasıl kelam çağımızın meslekleri nedir, hangi meslek yeni neslimiz için memleketimizin refah ve selameti için münasiptir, mühimdir eyvallah, lakin meşrep daha mühimdir dostlar. Zira meşrebinize uygun meslek seçmez iseniz hem size hem de o mesleği edinmek için harcanan emeğe, onca masarife, yazıktır. Badehu size ve dahi o mesleği icra eder iken zulmedeceğiniz insanlara yazıktır. Etmeyesüz.
Misal, popüler, mezun olunca iş hazır üstelik itibarı zirve deyu tabipliği tedris eylediniz, ite kaka geldiniz altıncı sınıfa, baktınız pabuç pahalı, hacı ben sağda müsait yerde ineyim. Kemal Tanca’dan françayzing aldım karşı caddeye dükkân açacağım deseniz caiz midir? Bu devlete bir doktorun kaç akçeye mal olduğunu bilir misiniz?
Hadi caiz değildür deyu, ailenin de tazyiki ile vicdan yapıp bitirdiniz mektebi. Bunun daha Tusu var, isi var pusu var, nöbeti var, var oğlu var. Sabah akşam dert dinlemekten, kafanız oldu bi dünya! Astınız suratı, ayakkabıcı dükkanı açamadınız lakin, kemal kükrerin haseki versiyonu olduğunuz aşikar. Sizin eliniz tabiplik, suratınız merdiven altı sirke ticareti yapıyor. Kardeş yazıktır, meşrebinize uygun meslek seçin. Hem siz huzur bulun, değer üretin mutlu olun. Hem hizmet verdikleriniz mutlu olsun şükretsin. Memleket de dahi payidar olsun.
Sevgili okur sözün hitamında derim ki: Helal dairesinde olmak şartı ile “kötü” meslek yoktur. Kötü seçim yapmış, yanlış işte istihdam, “kötü” insanlar vardır vesselam.